فهرست مطالب

فصلنامه علوم اعصاب شفای خاتم
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 45، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حبیب الله خدابنده، شقایق کشاورزی، پریا مرادیان، محمدامین عدالت منش* صفحات 1-11
    مقدمه

    تشنج پریناتال با القاء تنش اکسیداتیو، آسیب جدی به سیستم عصبی مرکزی جنین وارد می کند و منجر به اختلالات شناختی -رفتاری می گردد. این مطالعه به ارزیابی اثر هسپریدین بر اختلالات شناختی و رفتاری در موش های صحرایی متعاقب تشنج پریناتال می پردازد. 

    مواد و روش ها:

     30 سر موش صحرایی ماده باردار ویستار به صورت تصادفی در 5 گروه کنترل، PTZ+HES50 ،PTZ+HES25 ،PTZ+NS و PTZ+HES100 تقسیم شدند. از روز 14 بارداری، حیوانات با تجویز مکرر پنتیلن تترازول (40 میلی گرم بر کیلوگرم، درون صفاقی) به مدت 5 روز متوالی تحت درمان قرار گرفتند. دو ساعت قبل از تزریق PTZ، گروه PTZ+NS و گروه های PTZ+HES (در دوزهای 25، 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم) به ترتیب با نرمال سالین و هسپریدین گاواژ شدند. شدت تشنج، تاخیر در شروع تشنج در مادران، حافظه کاری و اجتنابی و رفتارهای شبه اضطرابی در نوزادان نر یک ماهه ارزیابی شد.

    یافته ها

    افزایش معنی دار شدت تشنج و کاهش در تاخیر تشنج در مادران تحت درمان با PTZ مشاهده شد. از طرفی کاهش معنی داری در تغییرات رفتاری، حافظه اجتنابی و تراکم سلول هیپوکامپ با افزایش سطوح اضطراب در نوزادان گروه PTZ+NS در مقایسه با موش های صحرایی گروه کنترل دیده شد. هرچند گروه های تیمار شده با هسپریدین، افزایش معنی داری را در حافظه کاری و اجتنابی غیرفعال به همراه کاهش سطح اضطراب در مقایسه با گروه  PTZ+NS نشان دادند.

    نتیجه گیری

    هسپریدین دارای اثرات ضد تشنجی، ضد اضطراب و تقویت کننده حافظه در تشنجات پریناتال در موش های صحرایی است.

    کلیدواژگان: تشنج، بارداری، شناخت، موش های صحرایی
  • علیرضا شکرگزار، مژگان سپاه منصور*، سوزان امامی پور، مهدیه صالحی صفحات 12-19
    مقدمه

    کمردرد یکی از شایع ترین علل ویزیت و انجام مراقبت‏های پزشکی است و پیامدهای بهداشتی -اقتصادی زیادی برای افراد و جامعه دارد. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی مداخله شناختی -رفتاری بر ادراک درد و بهزیستی ذهنی در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن بود.

    مواد و روش ها:

     این یک پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. 30 بیمار مبتلا به کمردرد مزمن مراجعه کننده به مرکز درمانی کرج انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه درد مک‏گیل و پرسشنامه بهزیستی ذهنی برای این مطالعه استفاده شد. در گروه مداخله، برنامه شناختی -رفتاری در 10 جلسه (هفته ای 1 جلسه به مدت 1 ساعت) اجرا گردید و سپس پس آزمون گرفته شد.

     یافته ها:

     نتایج نشان داد که مداخله‏ شناختی -رفتاری تاثیر مثبت و معنی داری بر درد ادراک شده و بهزیستی ذهنی در گروه آزمایش داشته است.

    نتیجه گیری

    برآیندهای این پژوهش نشان داد که مداخله‏ شناختی -رفتاری می‏تواند در کاهش درد مزمن و بهبود بهزیستی ذهنی در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن موثر باشد. درمانگران می‏توانند از این رویکرد برای بهبود رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت جامعه و توانبخشی بیماران مبتلا به درد مزمن استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی -رفتاری، ادراک درد، کمردرد
  • رضا فرجی*، محمد اورکی، حسین زارع، وحید نجاتی صفحات 20-28

    مقدمه:

     هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی توان بخشی شناختی بر کارکردهای اجرایی بازماندگان جنگی مبتلا به استرس پس از سانحه بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه آزمایشی با گروه های پیش آزمون، پس آزمون، آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد آسیب دیده شهر کرمانشاه بود. 30 نفر (هر گروه 15 نفر) به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه ارزیابی اختلال کارکردهای اجرایی روانشناسی بار کلی (BDEFS) و فهرست اختلال فشار روانی پس از سانحه وودرز و همکاران (1994) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که توان بخشی شناختی باعث افزایش خودکنترلی/ بازداری، خود انگیزشی و نمره کل کارکردهای اجرایی در گروه آزمایش، در مقایسه با گروه کنترل می شود. همان نتایج در آزمون پیگیری مشاهده شد که نشان دهنده تداوم اثرات توان بخشی شناختی بر سازه های مذکور می باشد.

    نتیجه گیری

    توان بخشی شناختی می تواند به عنوان یک رویکرد درمانی موثر جهت کاهش اختلالات روانی و جسمی و همچنین بهبود کارکردهای اجرایی در افراد آسیب دیده ناشی از جنگ و استرس پس از سانحه استفاده شود.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، توان بخشی، بازمانده ها
  • مریم بیدادیان، کاظم رسول زاده طباطبایی*، عبدالرضا ناصرمقدسی، فضل الله احمدی صفحات 29-38

    مقدمه:

     یکی از شایع ترین دغدغه های بیمارانی که از مالتیپل اسکلروز رنج می برند، تاخیر در شروع فاز پیشرونده ثانویه می باشد. عوامل روانشناختی در تشدید و یا عود علایم بیماری نقش دارند. مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل روانشناختی زمینه ساز در ورود بیماران مبتلا به ام اس به مرحله پیشرونده ثانویه انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش کیفی، 13 مشارکت کننده که از ام اس پیشرونده ثانویه رنج می بردند با روش نمونه گیری هدفمند در بیمارستان سینا، تهران، ایران انتخاب شدند. مطالعه حاضر بر اساس رویکرد تحلیل محتوای کیفی انجام شده است. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری شد.

    یافته ها

    درون مایه اصلی "ساز و کارهای بنیادین" که شامل 2 زیرمقوله "باورهای مرکزی" و "صفات شخصیتی" و 10 مفهوم بود. ساز و کارهای بنیادین، یک مفهوم انتزاعی است و این درون مایه می تواند مقوله ها را برای توضیح کل یافته ها به هم نزدیک کند. زیرمقوله اصلی باورهای مرکزی، دربرگیرنده "باور بی ارزشی و دوست داشتنی نبودن، باور به شانس و سرنوشت، باور ناامن بودن دنیا، باور درماندگی و طرحواره ایثار و فداکاری" بود. علاوه بر این زیرمقوله صفات شخصیتی شامل ناارزنده سازی خود، شخصیت وابسته، شخصیت خودشیفته، تکانشگری و شتابزدگی و عدم تحمل ابهام بود.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد عوامل روانشناختی زمینه ساز ورود به مرحله پیشرونده ثانویه ام اس بر اساس باورهای مرکزی است. علاو بر این صفات شخصیتی عواملی پیچیده، فراگیر و چند بعدی هستند.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروز، بیماران، شخصیت
  • فرزانه پولادی، مسعود باقری*، قاسم عسکری زاده صفحات 39-49
    مقدمه

    عملکرد اجرایی مجموعهای از تواناییهای شناختی سطوح بالاتر است که کنترل سطح باالی رفتار را به عهده دارد. عملکرد اجرایی در زمینه های مختلف به طور متفاوتی عمل میکند، از جمله عملکرد از نوع گرم در زمینه هایی برانگیخته میشود که تحت تاثیر هیجان، انگیزه و پاداش میباشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیرات تحریک مستقیم الکتریکی مغز از روی جمجمه روی قشر پیشپیشانی خلفی -جانبی نیمکره چپ در عملکرد اجرایی گرم انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

     مطالعه حاضر یک مطالعه آزمایشی یک سوکور بود که روی 30 فرد بزرگسال سالم انجام شد. در این مطالعه افراد به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. در گروه آزمایش تحریک آنودی DLPFC نیمکره چپ و تحریک کاتودی OFC نیمکره راست در 2 میلیآمپر اجرا شد. ابزارهای مورد استفاده نسخه های کامپیوتری آزمون بارت و آزمون آیوا برای بررسی تصمیمگیری و ریسکپذیری بودند.

    یافته‌ها:

    بین گروه آزمایش و کنترل در آزمون بارت تفاوت معنی داری مشاهده شد. بین دو گروه در آزمون آیوا تفاوتی وجود نداشت.

     نتیجه‌گیری:

     تحریک آنودی tDCS میتواند موجب افزایش عملکرد اجرایی گرم در تصمیمگیری شود.

    کلیدواژگان: تحریک مستقیم الکتریکی مغز از روی جمجمه، عملکرد اجرایی، هیجانات
  • محمد فتحی، نیلوفر مسعودی*، علی دباغ صفحات 50-55

    مقدمه یکی از مهم ترین چالش های متخصص بیهوشی قبل از انجام پروسیجر های دردناک مثل اسپاینال آنستزی که با آن روبرو می باشد اضطراب و ترس بیماران به علت درد ناشی از ورود سوزن به پوست و در نتیجه عدم همکاری بیمار می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اسپری لیدوکایین 10 درصد بر روی رضایتمندی بیمار در بیهوشی اسپاینال انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این کار آزمایی بالینی دوسو کور بیماران برای بی حسی نخاعی به بخش جراحی عمومی ارجاع شدند. بیماران به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. بیماران گروه اول (گروه لیدوکایین) به عنوان بی حسی لیدوکایین 10 درصد دریافت کردند و بیماران گروه دوم حجم مساوی از نرمال سالین دریافت کردند. سپس بر اساس مقیاس VAS (Visual Analogue Scale)  از بیماران در مورد میزان درد حین ورود سوزن به درم سوال شد و میزان رضایتمندی بیمار مشخص شد.

    یافته ها

    داده ها کاهش معنی داری را بین درد و بهبود ترس در بیمارانی که به صورت موضعی لیدوکایین دریافت کردند را نشان داد.

    نتیجه گیری

    رابطه معنی داری بین بی دردی، رضایتمندی، عدم همکاری و اضطراب در زمان ورود سوزن وجود داشت.

    کلیدواژگان: بیماران، بی حسی نخاعی، رضایتمندی شخصی
  • محمود پیری، علی حسینائی*، جوانشیر اسدی، کاظم شریعت نیا صفحات 56-69

    مقدمه اختلالات شخصیت یکی از مهم ترین عوامل گرایش به سوء مصرف مواد است که برای درمان افراد معتاد بسیار مهم است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روان درمانی گروهی مبتنی بر طرحواره درمانی گروهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر علایم اختلال شخصیت مرزی مبتلایان به سوء مصرف مواد مخدر انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با گروه های پیش آزمون -پس آزمون، پیگیری و کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه معتادان مقیم در دو کمپ ترک اعتیاد شهر گنبدکاووس، ایران در نیمه اول سال 1397 بود که از میان آن ها نمونه ای به حجم 30 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شد که به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل تقسیم شدند. ابزار گردآوردی داده ها پرسشنامه بالینی چند محوری میلون 3 بود. گروه آزمایش اول، مداخله طرحواره درمانی و گروه آزمایش دوم، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را در 12 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند و گروه کنترل هیچ نوع مداخله ای دریافت نکردند. آزمون پیگیری نیز پس از گذشت یک ماه از پس آزمون صورت گرفت.

    یافته ها

    داده ها نشان داد که هر دو مداخله درمانی در کاهش علایم اختلال شخصیت مرزی موثر واقع شدند در حالی که گروه کنترل تغییر معنی داری نداشت. همچنین بین اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در پایان درمان و پس از پیگیری یک ماهه تفاوت معنی داری وجود داشت. طرحواره درمانی در کاهش علایم اختلال شخصیت مرزی در مقایسه با گروه های دیگر موثرتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه می تواند الهام بخش متخصصان حوزه ترک اعتیاد در استفاده از روش های روان درمانی مذکور در درمان اختلال شخصیت مرزی افراد دارای سوء مصرف مواد و بهبود توانمندی روانشناختی آن ها در ترک موفق و پیشگیری از عود آن ها باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اختلال شخصیت مرزی، روان درمانی، اختلالات مرتبط با مواد
  • شیرین وفایی، رضا ابراهیم پور*، سجاد ذباح صفحات 70-79

    مقدمه:

     تصمیم های اساسی انسان شامل چندین مرحله از تصمیم های متوالی است. در این گونه تصمیمات چندمرحله ای، به منظور جلوگیری از ایجاد وقفه در توالی تصمیمات، امکان درخواست گزارش قطعیت بین مراحل وجود ندارد. نیاز است که قطعیت تصمیم تخمین زده شود. چالش های موجود در به کارگیری داده های رفتاری برای تخمین قطعیت، استفاده از نوع داده های دیگری را مهم تر کرده است. از آنجا که داده های چشمی با فرایند تصمیم در ارتباطند، این پژوهش به بررسی چگونگی رفتار اطلاعات غیرارادی در بستر تصمیمات چندمرحله ای پرداخت. اندازه مردمک به عنوان یک منبع ارزشمند برای تخمین قطعیت تصمیم استفاده شد.

    مواد و روش ها

    یک آزمایش روان فیزیک دو مرحله ای طراحی شد. در این آزمایش شرکت کننده ها در مورد جهت حرکت نقاط در دو محرک متوالی (راست یا چپ برای مرحله اول و بالا یا پایین برای مرحله دوم) تصمیم گیری می کردند. هنگامی که شرکت کننده ها جهت درست هر دو محرک را گزارش کردند در یک آزمایه بازخورد درست دریافت کردند. در طول آزمایش داده های حرکت چشمی شرکت کنندگان توسط یک دستگاه ردیاب چشمی ثبت گردید.

    یافته ها

    زمان بیشینه شدن قطر مردمک و اندازه قطر مردمک در لحظه پاسخ به صورت معنی داری با قطعیت تصمیم در ارتباطند. علاوه بر این نتایج نشان داد که اندازه مردمک چشم در تصمیم فعلی بر اساس قطعیت تصمیم قبلی تغییر خواهد کرد.

    نتیجه گیری

    این پژوهش مشخص می کند که در تصمیمات چند مرحله ای، قطعیت تصمیم در داده های غیرارادی چشمی نیز مشهود است که می تواند بازتاب استراتژی فرد تحت شرایط پیچیده باشد. به علاوه تصمیم قبلی به صورت معنی داری می تواند رفتارهای ارادی و غیرارادی را به طریق مشابه تغییر دهد.

    کلیدواژگان: زمان پاسخ، انسان ها، مردمک چشم
  • رضا گرجی، سعید حسن زاده*، سوگند قاسم زاده، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 80-89

    مقدمه :

    اختلالات طیف اتیسم ازجمله اختلالاتی است که شیوع آن در سالیان اخیر گسترش یافته و ازاین رو پژوهش های گسترده ای در جهت تشخیص ابعاد مختلف آن انجام می شود. غربالگری و تشخیص اتیسم همواره یکی از نیازهای اساسی در این حوزه بوده است. پژوهش حاضر باهدف بررسی کارآمدی مقیاس رتبه بندی اتیسم گیلیام (گارز) در سطح دنیا صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    با استفاده از روش پژوهش مرور نظام دار و با واژگان کلیدیGilliam Autism Rating Scale،Autism Spectrum Disorders screening tools در منابع اطلاعاتی Googlescholar، Scopus، springer، sciencedirect، magiran و SID در طی سال های 1995 تا 2019 تعداد 135 مقاله به دست آمد که 52 مقاله ویژگی های روان سنجی سایر ابزارهای تشخیصی و 83 مقاله شامل 34 مقاله به عنوان ابزار تشخیصی، 32 مقاله بیان یافته های پژوهش های دیگر و 17 مقاله یافته های روان سنجی گارز بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ویرایش های مختلف گارز به زبان های اردنی، کره ای، چینی، ترکی، اسپانیایی، عربی و فارسی ترجمه شده است و در این میان ویرایش دوم بیشتر موردبررسی قرارگرفته است البته با توجه به این نکته که ویرایش سوم در سال 2014 منتشرشده است. از سوی دیگر یافته هایی در مولفه های روان سنجی مانند حساسیت (0/48 تا 0/99) و ویژگی (0/48 تا 1) به دست آمده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که گارز و نسخه های گوناگون آن به عنوان ابزار تشخیص اتیسم در تحقیقات زیادی مورداستفاده قرارگرفته است که نشان دهنده اهمیت آن است. بر طبق آنچه گفته شد بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس گارز که بر اساس DSM تدوین شده است، برای استفاده از این مقیاس در فرآیند تشخیص اهمیت می یابد.

    کلیدواژگان: اختلالات طیف اتیسم، مقیاس رتبه بندی اتیسم گیلیام، هنجاریابی
  • موسی جاودانی*، ابوالفضل برزگر بفروئی صفحات 90-102

    مقدمه:

     آسیب نخاعی، به واسطه فعال شدن پاسخ های ایمنی ذاتی سبب التهاب می شود. فرایند آسیب های نخاعی ثانویه شامل آپوپتوز الیگودندروسیت ها، تخریب غلاف میلین، انحطاط آکسونی و مرگ سلول های عصبی است. میکرومحیط التهابی ایجاد شده ناشی از آسیب های نخاعی، ترمیم و بهبود عصبی را متاثر می کند. در آسیب نخاعی فعال شدن ماکروفاژها، تجمع و التهاب پایا روی می دهد. ماکروفاژها، سلول های هتروژنی با عملکردهای متغیر و گسترده هستند که برخی از فنوتیپ های آن نقشی مهم در کاهش بهبود پس از رخداد آسیب عصبی دارند. بعد از رخداد آسیب عصبی، میکروگلیاهای مقیم و محیطی مشتق شده از سلول های ایمنی در فرایندهای التهابی و فرا تنظیمی سایتوکاین های التهابی مشارکت می کنند. از دیگر بحث های مهم می توان به نقش مونوسیت ها، به عنوان منبع ماکروفاژها، در فرایند آسیب نخاعی اشاره کرد. درک نقش و عملکرد این سلول ها راهبردهای درمانی نوین را می تواند رهنمود باشد.

    نتیجه گیری

    نفوذ سریع لوکوسیت ها در نخاع آسیب دیده در بیماریزایی آسیب نخاعی ثانویه دخیل هستند. راهبردهای درمانی در مهار نفوذ لوکوسیت ها به محل آسیب دیده، بهبود آسیب های عصبی و ماده سفید نخاع پس از آسیب نخاعی را افزایش می دهد. اولین سلول هایی که به نخاع حمله می کنند، مونوسیت ها و نوتروفیل ها هستند. مونوسیت ها منشا سایتوکاین ها، کموکاین های التهابی و استرس اکسیداتیو هستند که در طول 24 ساعت اولیه پس از آسیب نخاعی به محل آسیب دیده نفوذ کرده و در طی 4 تا 7 روز پس از آسیب به حداکثر مقدار خودشان می رسند. این مقاله به مرور نقش های متفاوت ماکروفاژها و مونوسیت ها و اثرات بالقوه آن ها در اتخاذ رویکردهای درمانی جدید در بیماران مبتلا به آسیب نخاعی می پردازد.

    کلیدواژگان: آسیب های طناب نخاعی، ماکروفاژها، مونوسیت ها
|
  • Habibollah Khodabandeh, Shaghayegh Keshavarzi, Pariya Moradian, MohammadAmin Edalatmanesh* Pages 1-11
    Introduction

    Perinatal seizure with inducing oxidative stress causes serious damage to the fetal central nervous system and leads to cognitive-behavioral deficits. This study evaluates the effect of Hesperidin (HES) on cognitive and behavioral deficits in rats following perinatal seizures.

    Materials and Method

    30 Wistar pregnant rats were randomly divided into 5 groups: control, pentylenetetrazole (PTZ) + NS, PTZ + HES 25, PTZ + HES50, and PTZ + HES 100. Animals were treated with repeated PTZ administration (40 mg/kg, intraperitoneally) from gestation day 14 for 5 consecutive days. Two hours before PTZ injection, the PTZ+NS group and the PTZ+HES groups were gavaged with either normal saline or HES (25, 50, or 100 mg/kg), respectively. The severity of seizure, delay in onset of a seizure in mothers, working and avoidance memory, and anxiety-like behaviors were assessed in one-month-old male infants.

    Results

    A significant increase in seizure severity and a decrease in seizure delay were seen in PTZ-treated mothers. On the other hand, a significant decrease in behavior changes, avoidance memory, and hippocampal cell density was observed with increased anxiety levels in the infant of the PTZ+NS group compared to the control rats. However, HES-treated groups showed a significant increase in working and passive avoidance memory with a decreasing level of anxiety compared to the PTZ+NS group.

    Conclusion

    HES has anticonvulsant, anxiolytic, and memory-enhancing effects in the perinatal seizures in rats.

    Keywords: Seizures, Pregnancy, Cognition, Rats
  • Alireza Shokrgozar, Mojgan Sepahmansour*, Susan Emamipour, Mahdieh Salehi Pages 12-19
    Introduction

    Low back pain is one of the most common causes of health care visits and has many health-economic consequences for individuals and society. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of the cognitive-behavioral intervention on pain perception and mental well-being in patients with chronic low back pain.

    Materials and Methods

    This was a quasi-experimental study with the pre-test and post-test design. 30 patients with chronic low back pain referred to Karaj medical centers were selected. Research tools, including the McGill pain questionnaire and subjective well-being questionnaire, were used for this study. In the intervention group, the cognitive-behavioral program was administered in 10 sessions (1 session per week for 1 hour), and then the post-test was taken.

    Results

    The results showed that cognitive-behavioral intervention had a significant and positive effect on perceived pain and mental well-being in the experimental group.

    Conclusion

    The results of this study showed that cognitive-behavioral intervention can be effective in reducing chronic pain and improving mental well-being in patients with chronic low back pain. Therapists can use this approach to improve community-based health promotion behaviors and rehabilitation for patients with chronic pain

    Keywords: Cognitive Behavioral Therapy, Pain Perception, Low Back Pain
  • Reza Faraji*, Mohammad Oraki, Hosein Zare, Vahid Nejati Pages 20-28
    Introduction

    The purpose of the present research was to compare the effectiveness of cognitive rehabilitation on executive functions of war survivors with post-traumatic stress (PTSD).

    Materials and Methods

    It was semi-experimental research with pre-test, post-test, experiment, and control groups. The population of the research includes all injured people of Kermanshah City. 30 subjects were selected by purposeful sampling (15 per group). Barkleychr('39')s psychological executive functions disorder scale (BDEFS) and Wooders et al. Traumatic Stress Disorder List (1994) were used to collecting data.

    Results

    The results showed that cognitive rehabilitation increased self-control/inhibition, self-motivation, and total score of executive performances in the experimental group compared with the control group. The same findings were observed in the follow-up tests, which indicated the persistent effect of cognitive rehabilitation on mentioned structures.

    Conclusion

    Cognitive rehabilitation can be used as an effective therapeutic approach to reduce psychological and physical dysfunctions as well as to improve executive performances in people with war-related injuries and PTSD.

    Keywords: Executive Function, Rehabilitation, Survivors
  • Maryam Bidadian, Kazem Rasoolzadeh Tabatabaei*, Abdorreza Naser Moghadasi, Fazlollah Ahmadi Pages 29-38
    Introduction

    One of the most common concerns of patients who suffer from multiple sclerosis (MS) is to delay the beginning of the secondary progressive phase. Psychological factors play a role in the exacerbation or recurrence of symptoms of the disease. The current study aimed to explore the psychological antecedent factors of the transition to secondary progressive MS.

    Materials and Methods

    In this qualitative study, 13 participants who were suffering from secondary progressive MS selected by the convenience sampling method in Sina hospital, Tehran, Iran. The current study was conducted based on a thematic analysis approach. Data were collected using a semi-structured interview.

    Results

    The main theme, "Fundamental Mechanisms", which were included two sub-themes, "Core Beliefs" and "Personality Traits" and 10 concepts. Fundamental mechanisms are an abstract concept and this theme can bring the categories together to explain the whole results. Core beliefs sub-theme was included believe in being worthless and unlovable, believe in chance and fate, believe in a dangerous world, believe in being helpless, and self-sacrifice schema. Besides, the personality traits sub-theme was included self-devaluation, dependent personality, narcissistic personality, impulsivity, and intolerance of ambiguity.

    Conclusion

    Outcomes revealed antecedent factors of the transition to secondary progressive MS is based on core beliefs. Furthermore, personality traits are complex, inclusive, and multi-dimensional factors.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Patients, Personality
  • Farzaneh Pouladi, Masood Bagheri*, Ghasem Askarizadeh Pages 39-49
    Introduction

    The executive function is a set of higher-level cognitive abilities that control a high level of behavior. The executive function acts in a variety of contexts differently, including the function of the hot type that evoked in areas that are influenced by emotion, motivation, and reward. The present study was performed to investigate the effects of transcranial direct current stimulation (tDCS) on the left dorsolateral prefrontal cortex (DLPFC) on hot executive function.

    Materials and Methods

    The study was a single-blind experimental study performed on 30 healthy adults. In this study, subjects were randomly divided into two experimental and control groups. In the experimental group, anodal stimulation over the left DLPFC and cathodal stimulation over the right OFC were performed at 2 mA. The tasks used were computer versions of the Balloon Analogue Risk Task and the Iowa Gambling Task for evaluating decision making and risk-taking.

    Results

    A significant difference was observed between the experimental and control groups in the Bart test. There was difference between the two groups in the Iowa test.

    Conclusion

    tDCS anodic stimulation can increase the hot executive functions in decision making.

    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation, Executive Function, Emotions
  • Mohammad Fathi, Nilofar Massoudi*, Ali Dabbagh Pages 50-55
    Introduction

    One of the most important challenges facing the anesthesiologist before performing painful procedures, such as spinal anesthesia, is the anxiety and fear of patients due to the pain of needle entry into the skin and the consequent lack of cooperation. This study aimed to evaluate the effect of 10% lidocaine spray on patient satisfaction in spinal anesthesia.

    Material and methods

    In this double-blind clinical trial, patients were referred to a general surgery ward for spinal anesthesia. Patients were randomly divided into two groups. Patients in the first group (lidocaine group) received 10% lidocaine as anesthesia and patients in the second group received an equal volume of normal saline. Then, based on the Visual Analogue Scale, patients were asked about the extent of pain during needle insertion into the skin and the degree of patient satisfaction was noted.

    Results

    Our data revealed a significant reduction of pain and improvement of fear in patients who received the local application of lidocaine.

    Conclusion

    There was a significant relationship between analgesia, satisfaction, lack of cooperation, and anxiety at the time of needle insertion.

    Keywords: Patients, Anesthesia, Spinal, Personal Satisfaction
  • Mahmood Piri, Ali Hosseinaei*, Javanshir Asadi, Kazem Shariatnia Pages 56-69
    Introduction

    Personality disorders are one of the most important causes of drug abuse and improvement that is crucial for the treatment of subjects with addiction. This study aimed to compare the effectiveness of group psychotherapy based on schema therapy versus acceptance and commitment therapy on symptoms of borderline personality disorder among patients with substance abuse.

    Materials and Methods

    The study was a semi-experimental investigation with a pretest-posttest and follow-up and control groups. The population included all addicted residing in two addiction treatment campuses in Gonbad-e-Kavoos city, Iran, in the first half of 2018, among which a sample of 30 individuals was selected by available sampling methods which were assigned into two experimental groups and one control group randomly. Instruments were Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III). The first experimental group received the schema therapy intervention and the second experimental group received acceptance and commitment therapy in twelve 90-minute sessions in groups The control group did not receive any intervention. A follow-up test was performed one-month after the post-test. 

    Results

    The data indicated that both therapeutic interventions were effective in reducing the symptoms of borderline personality disorders, while the control group did not change significantly. Furthermore, there was a significant difference between the effectiveness of schema therapy and acceptance and commitment therapy at the end of the treatment and in a one-month follow-up. Schema therapy was more effective in reduction of the symptoms of borderline personality disorder compared to the other groups.

    Conclusion

    The results of this study can inspire addiction specialists to use the aforementioned psychotherapy for treatment of borderline personality disorder of substance abusers and improving their psychological ability to successfully quit and prevent their relapse.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Borderline Personality Disorder, Psychotherap, Substance-Related Disorders
  • Shirin Vafaei, Reza Ebrahimpour*, Sajjad Zabbah Pages 70-79
    Introduction

    The basic human decision involves several stages of consecutive decisions. In the presence of multi-stage decisions, to avoid interruption in the sequence of decisions, there is no possibility to request a confidence report on the middle stages. This inevitably makes to estimate the confidence of the decision. The challenges involved in applying behavioral data to determine confidence, make it more important to use other types of data. Since eye data is associated with the decision process, this study examined the dynamics of involuntary information, in the context of multi-stage decisions. The pupil size was applied as a valuable source to estimate the decision confidence.

    Material and Methods

    A two-stage psychophysical experiment was designed. In this experiment, participants were instructed to decide about the direction of moving dots in two successive stimuli (right or left for the first stage and up or down for the second stage). Participants were received correct feedback in a trial when they reported the correct direction of both stimuli. During the experiment, the eye movement data of the participants were recorded by an eye-tracking device.

    Results

    The latency of the pupil diameter signal positive peak and pupil diameter at the time of response were meaningfully associated with decision confidence. Furthermore, the results demonstrated that pupil size was altered in the current decision based on the confidence of the previous decision.

    Conclusion

    This research establishes that in the multistage decision making, the confidence of a decision is represented in involuntary information that can reflect the individualchr('39')s strategy in complex situations. In addition, the confidence of the previous decision can significantly change voluntary and involuntary behaviors in the same manner.

    Keywords: Reaction Time, Humans, Pupil
  • Reza Gorji, Saeid Hassanzadeh*, Sogand Ghasemzadeh, Masoud Qolamali Lavasani Pages 80-89
    Introduction

    Autism spectrum disorder is a sort of disorder which has been vastly spreaded in recent years thus a set of expanded researches is carried out toward determining its different aspects. Sampling and Autism spectrum disorder diagnosis have always been of the basic needs in this scope. This study aims to investigate the efficiency of GARS globally.

    Materials and Methods

    Using the method of systematic review and the key words including Gilliam Autism Rating scale and Autism spectrum disorders screening tools in data sources such as googlescholar, scopus, springer, sciencedirect, magiran and SID in years 1995 to 2019, 135 essays have been written among which 52 were on psychometric properties of other diagnostic tools, 34 out of 83 considered as diagnosis tools, 32 were about the discoveries of the researches and17 were on the psychometric findings of GARS.

    Results

    Results indicated that various editions of GARS have been translated into Jordanian, Korean, Chinese, Turkish, Spanish, Arabic and Persian languages among which the second edition has been greatly investigated, taking this point into attention that the third edition was published in 2014. Some findings in psychometric components including sensitivity (0/48 to 0/99) and Specificity (0/48 to 1) have been also investigated.

    Conclusion

    Results prove that GARS and its various versions have been used in a large number of researches; showing the significance. According to what mentioned above, investigation of GARS psychometric scale features which has been collected based on DSM, plays an important role for using the scale in diagnosis process.

    Keywords: Autism spectrum disorder, Gilliam autism rating scale, Normalization
  • Moosa Javdani*, Abolfazl Barzegar Bafrouei Pages 90-102
    Introduction

    Spinal cord injury (SCI) causes inflammation by activating innate immune responses. The process of secondary spinal cord injury involves oligodendrocyte apoptosis, myelin sheath degradation, axonal degeneration, and nerve cell death. The inflammatory microenvironment created by SCI affects nerve repair and recovery. In SCI, macrophage activation, accumulation, and persistent inflammation occur. Macrophages are heterogeneous cells with variable and extensive functions that some of their phenotypes play an important role in decreasing post-nerve injury recovery. After neurodegeneration, resident and peripheral immune cell-derived microglia participate in the inflammatory process and upregulate inflammatory cytokines. Other important issues include the role of monocytes as a source of macrophages in the process of spinal cord injury. Understanding the aspect and function of these cells can be helpful to design novel therapeutic strategies.

    Conclusion

    Rapid infiltration of leukocytes into the injured spinal cord is involved in the pathogenesis of secondary spinal cord injury. Therapeutic approaches to inhibit leukocyte infiltration into the injured site enhance the recovery of nerve and white matter injuries after SCI. The first cells to invade the spinal cord are monocytes and neutrophils. Monocytes are the source of cytokines, inflammatory chemokines, and oxidative stress that infiltrate the injured site within the first 24 hours after SCI and reach their peak within 4 to 7 days after injury. This article reviews the different roles of macrophages and monocytes and their potential impacts in adopting novel therapeutic approaches in patients with SCI.

    Keywords: Spinal Cord Injuries, Macrophages, Monocytes